Fort Lillo
Eigenaar: de stad Antwerpen
Adres: Lillo
Geschiedenis
Het fort van Lillo staat samen met het fort Liefkenshoek op de andere oever van de Schelde in voor de verdediging van De Schelde. Vanaf 1580 kunnen de beide forten de Schelde afsluiten. Het gevolg hiervan is dat de forten herhaaldelijk zware belegeringen moeten doorstaan.
De uitbereiding van de haven van Antwerpen in de tweede helft van de 20ste eeuw gaat ten koste van heel wat dorpen, waaronder ook Lillo. Een groot deel van het dorp verdwijnt. Enkel het stukje dorp binnen het oude fort staat er nog. Het telt nu nog een dertigtal inwoners en is het enige fort waarin mensen wonen.
Wat brengt de toekomst?
De Stad Antwerpen heeft het plan om het fort van Lillo te reconstrueren zoals in 1815, waarmee zij het de cultuurhistorische beleving wil vergroten van bezoekers en bewoners. De werken passen ook in het Sigmaplan, dat Vlaanderen moet beschermen tegen overstromingen van de Schelde. De dijken rond Lillo worden stevig verhoogd om het dorp voor overstroming te vrijwaren. De bedoeling is om bij het dorp ook een parking aan te leggen voor bezoekers. Onder de inwoners van Lillo zijn de meningen verdeeld over deze werken. Volgens sommige wordt het monumentale karakter door de inwoners bewaard en heeft de stad hier niets te zoeken.
De geïsoleerde ligging van het dorp bemoeilijkt de bereikbaarheid ervan. De waterbus maakt de toegang al heel wat beter, maar met het Masterplan Lillo wil de stad nog meer toeristen brengen. Maar de bewoners zeggen dat dit afbreuk gaat doen aan het dorp. De jachthaven van het dorp zou moeten verdwijnen ten voordele van het fort zoals het in 1815 was. Dat terwijl de haven nu een gevestigde waarde is in het dorp en doet denken aan de garnaalvisserij waarvoor Lillo gekend stond.
Werend Veys
Meer weten?
Over het fort: https://www.fortengordels.be/forten/fort-van-lillo
Over het Masterplan Lillo: https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/masterplan-lillo-fort-lillo/over
Over de reactie van de bewoners: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221202_93238833
Op de site http://heritage.visualdimension.be/FortLillo/ kan je een virtuele toer doen door het 17de -eeuwse Lillo en Lillo zoals het na de werken er zou moeten uitzien.