Fort 4 - Mortsel

Stad Mortsel

2640 Mortsel

 

Fort 4: Mortsel

Waarom Fort 4?

In de late 19e eeuw is de Belgische militaire tactiek dat Antwerpen moet dienen als ‘réduit national’. Aangezien België niet kan rekenen op natuurlijke grenzen besluit de overheid om zich in oorlogstijd terug te trekken naar één punt. In geval van een buitenlandse inval kan België dan beroep doen op zijn neutrale status om via de Schelde hulp te ontvangen van de Engelsen. Om die reden bouwt de Belgische overheid vanaf 1859 een indrukwekkende fortengordel rond Antwerpen, de fortengordel van Brialmont. 

 

Geschiedenis van het fort?

Het fort van Mortsel wordt gebouwd tussen 1860 en 1864. In 1924 verliest het fort zijn functie als verdedigingswerk. Het wordt kort in gebruik genomen door de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog. Nadien wordt het fort gebruikt als magazijn door het Belgische leger. Het bevindt zich op ongeveer 2.5 kilometer van de stad en ligt tussen de forten van Edegem (West) en Borsbeek (Oost). In tegenstelling tot de meeste andere forten, die in 1970 door het Belgische leger verlaten zijn, blijft het fort van Mortsel nog tot in het jaar 2000 in bezit van het Belgische leger, dat het gebruiken als artillerie-school. Daarna komt het in het bezit van de stad Mortsel.

 

De herbestemming van het fort

Vandaag is het fort grotendeels een park, er zijn paadjes voor voetgangers en fietsers en ook een blotevoetenpad. Op zondagen kan je gratis rondleidingen volgen door het fort. Aan de ingang van het fort is een bezoekerscentrum. Verder is er ook een shelter waar in de zomer evenementen georganiseerd worden. Het fort is redelijk open voor bezoekers maar weliswaar enkel binnen bepaalde uren wat het fort van Mortsel een relatief open karakter geeft. Het is voornamelijk de stad Mortsel die zich bezighoudt met het fort, zo hebben zij ook een natuurbeheerplan opgesteld.

Oscar Sioen

Meer weten?

Fort 4 - Mortsel | Fortengordels

FORT 4 - lokaal bestuur Mortsel