Brialmontpark

Stad Antwerpen

2660 Antwerpen, België

Het opgedeelde park

Wolvenberg

De Brialmontomwalling wordt hier in 1860-1864 gebouwd. Deze wordt een halve eeuw later in 1906 militair gedeclassificeerd. Na het verlaten van dit fort wordt dit hoger gelegen landschap, als speelplaats, door de wolfjes van de scouts gebruikt. De bevolking noemt deze plaats de Wolfkiesberg. Dit gebied is het enige natuurgebied in de stad Antwerpen. Het bezit nog een klein restant van de Brialmontomwalling. Het is een rustige plaats om te wandelen tussen de relatief grote biodiversiteit.

De Brilschans

Deze schans van de Brialmontomwalling wordt ook in 1860-1864 gebouwd. Naast deze schans, blijft ook de Mastvest Schans over. De naam 'Brilschans' stamt af van het Franse ’lunettes’, maar dat stond voor een halve maanvorm. Deze omgeving is een stadspark geworden vlakbij de autosnelweg die overkapt zal worden. De natuur dempt het geluid hiervan.

Het park is opgewaardeerd van een gevaarlijke plaats tot een gebied met een fortgevoel. Waar de Brialmontomwalling oorspronkelijk stond, is een deel gras verhoogd. De omliggende bevolking kan ook hier wandelen, in de natuur die deels bestreden wordt om overwoekering door brandnetels en bramen te vermijden. Er hangt een enkel vleermuis nest aan een boom.

Drainage

Een derde deel van het Brialmontpark is een put. Deze zal met regenwater gevuld worden. Dit zorgt voor een goede drainage. In dit deel staat ook een sokkel met een leeuwenkop die oorspronkelijk aan de Mechelse poort stond. Er staan ook picnictafels in dit deel.

Robbe Anckaert

Meer weten?

https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/park-brialmont/over

https://www.agvespa.be/projecten/park-brialmont#over

Park Brialmont.

Afbeelding: een zicht op een deel van de Wolvenberg in het park van Brialmont.

Henri Alexis Brialmont (1821-1903).

Afbeelding: Henri Alexis Brialmont (1821-1903).