Verloren Voorwerpen

Historische gebouwen, monumenten en waardevolle sites huisvesten ook heel wat roerend goed. Van eenvoudige gebruiksvoorwerpen tot waardevolle curiosa en topstukken: wat gebeurt er met deze objecten bij herbestemming? Krijgen ze een nieuwe thuis, als weesgoed bij verzamelaars of elders? Worden ze zwerfgoed voor tentoonstellingen of zijn het simpelweg verloren voorwerpen?

 

Rode kruk in de maak uit het atelier van Vynckier (Industriemuseum).

In de Vynckierfabriek worden decennialang niet alleen schakelmaterialen gefabriceerd, maar ook tal van andere gebruiksvoorwerpen in bakeliet, zoals deze geschilderde sixties-kruk uit de Vynco Luxe reeks. Op vraag van de de ontwikkelaar van de site haalt het Industriemuseum in 2021 de kruk op. (Industriemuseum, Gent)

Labomateriaal uit het Rommelaere-complex (Universiteit Gent).

Vandaag zijn nog enkele Vakgroepen actief in het Rommelaere Instituut, in afwachting van de geplande verkoop van het complex. Verspreid over het gebouw liggen verschillende objecten stof te vergaren, zoals dit labomateriaal uit het midden van de twintigste eeuw. (Rommelaere Instituut, Universiteit Gent)

Porseleinkaart prijsuitreiking in het weeshuis ‘de Kulders,’ Duivelsteen (Universiteitsbibliotheek Gent).

Het Geeraard de Duivelsteen functioneert tot 1873 als wees- of kulderhuis. Deze porseleinkaart geeft toegang tot een zangwedstrijd onder de wezen, georganiseerd op 20 augustus 1844. (Universiteitsbibliotheek Gent)

Boeken uit de ‘Bibliotheca Dominicana’ (Universiteitsbibliotheek Gent).

De Bibliotheca Dominicana is een waardevolle collectie handschriften, incunabelen en oude drukken. Sinds het begin van de jaren 1990 heeft de Universiteit Gent ze in erfpacht van de Vlaamse dominicanen en bewaart ze die in het Pand. Het is onduidelijk wat ermee moet gebeuren nu de universiteit het Pand gaat verlaten. (Universiteitsbibliotheek Gent, Bibliotheca Dominicana)

Mariabeeldje uit het Theresianenklooster (depot Theresia VZW).

Ooit is het Theresianenklooster volgestouwd met alledaagse devotionele objecten, zoals dit moeilijk dateerbare Mariabeeldje. Tot voor kort gebruikt de vzw Theresia dit soort spullen om haar evenementen op te leuken. (VZW Theresia, Gent)

Menukaart Wereldtentoonstelling van 1913 (Universiteitsbibliotheek Gent).

Het sinds 1905 gerestaureerde Gravensteen moet een topattractie worden tijdens de Wereldtentoonstelling van 1913. Deze menukaart uit het Posthotel maakt de hotelgasten een jaar voordien al warm voor dit evenement. (Universiteitsbibliotheek Gent)

Kopie Grafsteentje van Florbertus, eerste abt van de Sint-Baafsabdij (Historische Huizen Gent).

Tussen 1887 en 2002 huisvest de Sint-Baafsabdij het Museum voor Stenen Voorwerpen. Deze kopie van het elfde-eeuwse grafsteentje van de eerste abt Florbertus ligt nu in een depot. Het origineel is eigendom van de Universiteit Gent en opgesteld in het STAM. (Historische Huizen, Gent)

De ‘épingles’ van Ferdinand Vanderhaeghen, bibliothecaris universiteitsbibliotheek in de Baudelokapel (Universiteitsbibliotheek Gent).

Ferdinand Vander Haeghen (1830-1913) is bibliothecaris van de Gentse universiteitsbibliotheek in de Baudelokapel. Hij verzamelt ook ontelbare curiosa, zoals de collectie “Vliegende bladen” die tot vandaag in de Boekentoren wordt bewaard. Vander Haeghen gooit zelfs zijn “épingles” niet weg, waarmee hij zijn papieren als met een nietje samenspeldt. (Universiteitsbibliotheek Gent)

Lithurgische objecten ontwijde kerken (Privécollectie, Zwijndrecht).

De liturgische objecten uit de ontwijde Sint-Annakerk en Heilig Hartkerk in Sint-Amandsberg hebben nu geen functie meer. Deze water- en wijnkannetjes en offerandepateen dateren uit de jaren 1960. Het paarse tasje uit de jaren 1980 dient om ziekenolie in te bewaren. Dergelijke objecten komen, wanneer ze niet zo waardevol zijn, geregeld in het brocantecircuit terecht. (Privécollectie, Zwijndrecht)

Militair kostuum uit de Leopoldskazerne (Privécollectie Hugo De Smedt).

In de loop van haar geschiedenis gebruikt de Leopoldskazerne hopen legermaterialen. Die worden nu in het beste geval door verzamelaars bewaard, of als herinnering door vroegere dienstplichtigen. Dit uniform werd in 1961 gedragen door milicien Hugo De Smedt. (Privécollectie, De Pinte)