Gent Herbestemt
De omgeving, betekenis en functie van historische gebouwen zijn voortdurend in beweging. Elke nieuwe invulling van een site is het gevolg van specifieke maatschappelijk noden. Deze expo focust op de gebruiksgeschiedenis van elf Gentse monumenten, van de middeleeuwen tot vandaag. Hun herbestemmingstraject leidt recht naar de kern van actuele debatten over behoud en beheer van ons onroerend erfgoed. Wat is de beste ligging voor een nieuwe functie? Hoe heilig is authenticiteit? Creëert herbestemming meer openheid? En wie heeft wat te zeggen in zulke discussies? Net als de materialen in deze expo is onze interpretatie van herbestemming tijdelijk. In een veranderende samenleving is een bestemming van een monument nooit eeuwig.
Voor het Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis werkte een grote groep studenten dit jaar samen rond het thema Herbestemming. Het vertrekpunt hiervoor waren elf Gentse monumenten, van de middeleeuwen tot vandaag. Hun herbestemmingstraject leidt recht naar de kern van actuele debatten over behoud en beheer van onroerend erfgoed. De casussen omvatten onder meer het Gravensteen maar ook de Vynckiersite, Rommelaere of de Heilig Hartkerk kregen een plaats in dit onderzoeksseminarie. Het eindproduct van een half jaar werken was de expositie in het Vandenhove paviljoen. De studenten hebben het volledige proces zelf in handen genomen. Dat begon met het selecteren van de casussen, een heus vooronderzoek en zoektocht naar tentoonstellingsmateriaal. Daarna brachten ze alle informatie samen en ontwikkelden ze collectief verschillende thema's om vervolgens de hele expo in elkaar te timmeren. Tijdens de expositie stonden de studenten ook in voor het openhouden en het begeleiden van de bezoekers. Bijna 700 bezoekers kwamen naar de tentoonstelling kijken en vanuit de vraag van vele bezoekers kreeg de expo deze digitale ruimte om het verhaal van de herbestemming in Gent verder te delen met het publiek.
Colofon
Gent Herbestemt is een realisatie van de studenten van het Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis van de UGent.
Studenten: Febe Azou, Léon Castelein, Morgane De Groep, Senne De Smedt, Warre Deganck, Jana Dever, Joran Dujardin, Bes Everaerts, Yannick Fevery, Jade Haegeman, Dries Hannaert, Annelyn Heida, Sybren Logghe, Maud Lason, Matisse Mahieu, Lisa Michiels, Inge Misschaert, Senne Muylaert, Maaike Niemegeerts, Rick Jimenez Oquendo, Marie Palmers, Lukas Pille, Zoye Provoost, Paul Putteman, Wannes Roelant, Annamaria Van Ingelgem, Thirza Vandenabeele, Robbe Vanmaele, Bas Vercruysse, Marie Verstaen
Lesgevers: Koen Aerts, Kris Coremans, Fien Danniau, Jeroen Deploige
Met dank aan: Vincent Boele, Koen Bovée, Pieter-Jan Cierkens, Tina De Gendt, Hendrik Defoort, Bruno De Wever, Geertrui Ivens, Geert Roels, Kas Swerts, Leo Van Broeck, Anne-Laure Van Bruaene, Kristin Van Damme, Marleen Van De Maele, Yana-Frauke Vandendriessche, Bram Vandeveire, Frank Vanlangenhove, Davy Verbeke, Bart Verschaffel en alle instellingen en informanten die hulp hebben geboden in de zoektocht naar tentoonstellingsmaterialen en verhalen.
Met de steun van: Valorisatiefonds Faculteit Letteren en Wijsbegeerte UGent, Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies, Instituut voor Publieksgeschiedenis, Vakgroep Geschiedenis UGent, VANDENHOVE Centrum voor architectuur en kunst.