Grand Curtius

Stad Luik
Féronstrée 136, 4000 Luik

Een geschiedenis van de Luikse wapenhandel

Jean Curtius, de wapenhandelaar

Een zeer omvangrijk gebouwencomplex, in het historische hart van Luik aan de oever van de Maas. Het dateert uit het einde van de zestiende eeuw en heeft zijn naam te danken aan één van de rijkste mannen uit Luik, Jean Curtius, een wapenhandelaar die tijdens de tachtigjarige oorlog massaal aan de Spaanse troepen leverde. Oorspronkelijk diende het ‘paleis’ als gastenverblijf, magazijn en woning van de familie.
 

Het samensmelten van mini-musea  

In 2009 beslist de stad Luik om in een en hetzelfde complex verschillende prestigieuze erfgoed collecties samen te bregen. Daardoor groeide het museum uit tot een van de rijkste op het gebied van kunst en geschiedenis in België en tot het grootste museum van Wallonië. De verschillende collecties zijn: wapens, glas, archeologie, religeuze kunst en decoratieve kunsten.

Een succesverhaal?

De herbestemming van het gebouw is een relatief succes. Het Curtiuspaleis is opgetrokken in rode baksteen en stenen uit de Maas en voorzien van mascarons, dit maakt het een bijzonder kleurrijk gebouw. Het is geclassificeerd als buitengewoon erfgoed van Wallonië. Ondanks de renovaties behoudt het gebouw zeker zijn authenciteit. Het vormt een uittstelraam voor het verleden van de stad Luik in een historisch gebouw.

Ingmar Vanhooren

Meer weten?

https://www.grandcurtius.be/index.php/nl/het-museum/geschiedenis-van-het-museum

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Curtius

https://www.grandcurtius.be/nl