Belgische feministe, redactrice en matigingsactiviste. Stichter van de Alliances des Femmes contre les Abus de l'Acool (1905) en Ligue Belge des Femmes Rationalistes (1920). Redigeert het tijdschrift 'Journal des Mères' en is lid van de Ligue Belge du Droit des Femmes.
Russische schrijfster, journaliste en patriot gebaseerd in Londen. Heeft goede connecties in Britse politieke milieus en correspondeert regelmatig met de Belgische hervormer Emile de Laveleye. Een deel van haar herinneringen en briefwisseling wordt door haar vriend W. T. Stead uitgegeven als 'The M. P. for Russia'.
Franse filosoof en politicus. Ijvert voor de vrijheid van meningsuiting, geloof en gedachte. Wordt in 1848 voor het eerst als liberaal verkozen in het Franse parlement en vervult tijdens de Derde Franse Republiek verschillende ministerfuncties. Schrijft een groot aantal filosofische, politieke en sociaal-economische werken. In 1875 wordt hij lid van de Académie Française.
Brits sociaal hervormer, verpleegkundige en statistica. Verzorgt tijdens de Krimoorlog Britse soldaten in Turkije, waar ze de bijnaam 'Lady with the Lamp' krijgt. Sticht in Londen een wetenschappelijk onderbouwde verpleegstersschool en wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde.
Belgische rechtswetenschapper, diplomaat en liberale politicus. Voorzitter van de Gentse volksbank en het Van Crombrugghe's Genootschap. Redacteur van 'La Revue de Droit international' en stichtend lid van het Institut de Droit International. Actief in verschillende liberale organisaties, waaronder het Willemsfonds, en internationale organisaties zoals de Association pour le Progrès des Sciences Sociales. Engageert zich van 1878 tot 1884 in de nationale politiek en wordt minister van Binnenlandse Zaken. Hij eindigt zijn gevarieerde carrière als adviseur van de Thaise koning Rama V.
Belgische wiskundige, astronoom, statisticus en socioloog. Doctoreert aan de Universiteit Gent en neemt het initiatief om het Observatorium van Brussel op te richten. Een van de eerste wetenschappers die statistiek toepast in de sociale wetenschappen. Ontwikkelt zo het concept van de 'gemiddelde mens' en de 'body-mass index' (BMI). Ligt aan de basis van de internationale statistische congressen en neemt deel aan de congressen van de Association pour le Progrès des Sciences Sociales.
Engels-Australische dichteres en socialistische feministe. Actief in de National Union of Women's Suffrage Societies, de Engelse koepelorganisatie van verenigingen die voor het vrouwenkiesrecht streden. Montafiore is ook lid van socialistische organisaties zoals de Social Democratic Federation. In 1927 pent ze haar autobiografie 'From a Victorian to a Modern'.
Zwitserse arts en hygiënist. Directeur van de gevangenis van Neuchâtel van 1870 tot 1889 en directeur van het Zwitserse Bondsbureau voor de Statistiek van 1889 tot 1913. Actieve bezoeker van congresreeksen over gevangenishervorming en statistiek.
Franse schrijver, essayist en staatsman. Hugo zijn geëngageerde romans, zoals 'Les Misérables' en 'Le Dernier Jour d’un condamné', vloeien voort uit zijn uitgesproken sociale en politieke standpunten. Als parlementslid en als banneling onder Napoleon III ijvert hij o.a. voor armoedebestrijding, een 'Verenigde Staten van Europa' en de afschaffing van de doodstraf.
Belgische econoom, jurist en publicist. Doceert politieke economie aan de universiteit van Luik en pleit voor meer staatsinterventie in de economie en het onderwijs. Als een internationaal bekende congresganger onderhoudt hij contacten met prominente figuren zoals de Franse president Adolphe Thiers en de Britse filosoof John Stuart Mill.
Belgische filoloog en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Gent. Gemeenteraadslid van Gent (1863-1877) en liberale volksvertegenwoordiger (1882-1886) die zich inzet voor degelijk publiek onderwijs.
Britse journalist die een campagne leidt tegen de wijze waarop de Congo-Vrijstaat bestuurd wordt. Vooral de figuur van Leopold II is het mikpunt van zijn acties.
Engelse suffragette met socialistische sympathieën. Samen met haar echtgenoot Thomas James Anderson beweegt ze zich in progressieve en artistieke kringen.
Gents socialistisch leider die een uitgebreid coöperatief netwerk uitbouwt dat op socialistische congressen vaak als een na te volgen model wordt gepresenteerd.
Frans socialistisch politicus die behoort tot de reformistische vleugel van zijn partij. Op de internationale scène laat hij zich vooral opmerken door zijn pacifistische opstelling.
Nederlands advocaat, journalist en schrijver en één van de oprichters van de Nederlandse socialistische partij die bij de verkiezingen van 1913 de grote doorbraak kent.
Belgische historicus. Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Gent. Vlaamsgezinde liberaal, actief in diverse emancipatorische organisaties waaronder Hooger Onderwijs voor het Volk.
Belgische jurist, hoogleraar en politicus van Joodse afkomst. Rector van de Université Libre de Bruxelles (1908-1911) en burgemeester van Ukkel (1912-1921) voor de Liberale Partij.