De rol van spotprenten in de vrouwenstrijd
Naast poëzie speelden spotprenten een cruciale rol in de vrouwenstrijd. Eigen aan spotprenten is namelijk dat ze de draak steken met machtshebbers en -structuren. In hetzelfde jaar waarin de zonet besproken gedichten verschijnen, ironiseerden enkele tijdschriftcovers van Votes for Women invloedrijke figuren, waaronder John Bull en premier Asquith. Op deze pagina kom je te weten welke boodschap die karikaturele schetsen nu juist willen overbrengen
Terwijl John Bull vergeet
Op deze prent zien we dat Brother Jonathan, de personificatie voor New England en de Verenigde Staten in het algemeen, een blad ontrolt waarin een aantal staten en jaartallen vermeld staan. De fictieve figuur is niet alleen te herkennen aan zijn karakteristieke kleding - gestreepte broek, zwart jasje en cilinderhoud - maar ook aan de tekst onderaan. Tijdens de vroege Amerikaanse Republiek werd Brother Jonathan al snel een populair archetypisch personage. Na verloop van tijd werd hij vervangen door Uncle Sam, die gelijkaardige kleding draagt.
Op het document dat Brother Jonathan vasthoudt, staat de naam van enkele Amerikaanse staten gevolgd door een jaartal. Die jaartallen verwijzen naar de data van de referenda waarin mannelijke stemhebbenden gevraagd werden om te stemmen over de vraag of het vrouwenkiesrecht al dan niet als constitutioneel amendement zou moeten worden aangenomen. In combinatie met de titel lijkt het een sneer aan het adres van de Britse overheid, aangezien er in het Verenigd Koninkrijk nog geen dergelijke referenda plaatsvonden, laat staan gepland waren.
De spotprent is gesigneerd door 'A. Patriot', het pseudoniem van de Britse kunstenaar en uitvinder Alfred Pearse (1855-1933). Pearse ontwierp geregeld campagneposters voor de vrouwenbewegingen en vanaf 1909 tekende hij wekelijks een cartoon voor het tijdschrift Votes for Women.
Lees hier de transcriptie van het bijschrift:
Brother Jonathan: "No doubt Brother John Bull has been forgetting some. But Americans are proving right now that government in the United States does not reste on force!"
The "Times" (March 4) says: "We are apt to forget that the virtues of the citizen are not the virtues of a soldier. The citizen is not part of an instrument of force; the soldier is."
Since the beginning of the year twelve out of fifteen States in America have voted in favour of the Woman Suffrage Amendment to the Constitution; and in four of these States the Amendment will be submitted to a referendum of the voters in the autumn of 1915.
Een brief voor meneer Asquith
Op deze prent is te zien hoe eenvrij sober geklede vrouw een briefje bezorgt aan premier Henry H. Asquith. De premier is niet alleen te herkennen aan zijn uiterlijk, maar ook aan de deurpost. Daarop valt immers '10 Downing Street' te lezen, het adres van de ambtswoning van de Britse premier in Londen. Ook deze spotprent werd gesigneerd door 'A Patriot', alias Alfred Pearse.
Als je goed kijkt, dan kan je zien dat op de kraag van de dame de letters 'GPO' vermeld staan. Erg waarschijnlijk verwijst die afkorting naar de General Post Office, het staatspostsysteem en de telecommunicatiedrager van het Verenigd Koninkrijk tot in het jaar 1969. Op de brief valt deze tekst te lezen: "From the women of England to the Right Hon. H.H. Asquith K.C.M.P. A demand for equality in status as in work." De geniepe glimlach van de postbode straalt een zekere assertiviteit uit. Ook Asquith kijkt nogal vrolijk naar de vrouw. Weet hij misschien nog niet wat er op het briefje staat? Of lacht hij de vrouw uit? Wat denk jij?
Hoe valt de boodschap van de postbezorgster te verklaren? Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zouden heel wat Britse vrouwen hun activeiten bij de vrouwenstemrechtorganisaties tijdelijk opschorten om de jobs over te nemen die normaal gezien door mannen werden uitgevoerd. Ze waren onder andere actief als kolenarbeiders, landarbeiders, monteurs, politieagentes en... posbodes! De intense betrokkenheid van vrouwen bij de oorlogsinspanningen leidde wel degelijk tot een verandering in de perceptie van de rol van vrouwen in de Britse samenleving. Derhalve verschafte de oorlog een impuls aan de vrouwenrechtenbeweging. Dat vrouwen bewezen dat ze tot meer dan de traditioneel 'vrouwelijke' taakjes in staat waren, betekende echter nog niet dat decwerkgevers hen eerlijk vergoedden...
Lees hier de transcriptie van het bijschrift:
The employment of postwomen, begun in the provinces, has now reached London. How long will it be before women's services to the State, in peace and war, will convince even the Government of the injustice of refusing women's demands for the proper recognition of those services?
Andere spotprenten
Benieuwd naar meer? Neem dan even de tijd om onderstaande spotprenten van dichterbij te bekijken. Gebruik daarbij de volgende vragen als leidraad:
- Welke figuren herken je?
- Welke kledij dragen de personages?
- Welke handelingen voeren ze uit?
- Hoe ziet hun gelaatsuitdrukking eruit?
- Staat er ook tekst op de prent vermeld?
- Zo ja, is die tekst ironisch of ernstig bedoeld?