Mrs. Bull

Beste lezer

Mijn naam is Mrs. John Bull.

Zoals je wellicht al kan vermoeden, ben ik de vrouw van die meedogenloze Engelsman John Bull. Samen met premier H.H. Asquith beraamde mijn man een venijnig plan om mijn vrijheid - en de vrijheid van alle Britse vrouwen - de kop in te drukken. Gesterkt door de overzeese steun van mijn zwager Uncle Sam en mijn Amerikaanse zusters acht ik het nu hoog tijd om mijn verhaal naar buiten te brengen.

Luister je even mee?

Een dubbele strijd

Het is 1915. Hoewel de gewapende strijd nog maar pas is begonnen, woekert er op eigen bodem een andere strijd gestadig voort. Niet alleen in mijn hart maar ook in dat van duizenden andere Britse vrouwen brandt het verlangen naar gelijke rechten. Al gauw vullen de straten en steegjes zich met vrouwen die hun stem willen laten horen. Niettemin wordt onze strijd gedwarsboomd door het beleid van een paar invloedrijke mannen. Zowel mijn eigen echtgenoot, John Bull (links) als de Britse premier H.H. Asquith (rechts) verzetten zich er stellig tegen om het stemrecht ook voor vrouwen te doen gelden. Hebben ze misschien schrik dat vrouwen hun belangen in gevaar zouden kunnen brengen? Wat denk jij?

Een trans-Atlantische strijd

Ontzet door het binnenlandse beleid richt ik me tot mijn zwager, Uncle Sam, die zich aan de overkant van de Atlantische Oceaan bevindt. In de Verenigde Staten is de vrouwenstrijd immers ook al een poosje aan de gang. Reeds in 1869 richtten mijn Amerikaanse zusters Susan B. Anthony en Elizabeth Cady Stanton er de 'National Woman Suffrage Association' (NWSA) op, die een grondwetswijziging tracht te bewerkstelligen om het stemrecht voor vrouwen te garanderen. Samen met de gematigder 'American Woman Suffrage Association' (AWSA) smolt die beweging in 1890 samen tot de 'National American Woman Suffrage Association' (NAWSA). Hoewel de grondwettelijke verankering van het vrouwenkiesrecht ook in de Verenigde Staten nog een tijdje op zich zal laten wachten, hoop ik toch dat Uncle Sam en mijn overzeese zusters me kunnen helpen om premier Asquith en John Bull op hun wanbeleid te wijzen. Maar hoe, oh hoe...

Hé, wacht! Ik heb misschien wel een idee!

Een verbeelde strijd

Hoera, lieve lezer! Het ziet er op het eerste gezicht naar uit dat mijn plannetje blijkt te werken! Als vanuit het niets duiken er zowel gedichten als spotprenten op die niet alleen de vrouwenstrijd rechtvaardigen, maar ook het beleid van premier Asquith en John Bull fel bekritiseren. Zo wordt op 22 januari 1915 het gedicht 'The Debt' van May Herschel-Clarke gepubliceerd in het Britse tijdschrift Votes for Women. Daarin haalt de dichteres John Bull van zijn voetstuk en wijst ze hem erop dat de tijd rijp is om eindelijk de schuld in te lossen van de vrouwen die ten huize de handen uit de mouwen steken voor de mannen aan het front. Ook gedichten uit de Verenigde Staten bereiken het Britse schiereiland. In datzelfde Britse tijdschrift krijgt een gedicht uit de Amerikaanse krant The Chicago Examiner een tweede leven. Daarbij wordt de oorspronkelijke titel 'Perhaps' zelfs aangepast naar ''Same here', says 'John Bull.'' En moet je horen! Het gedicht levert kritiek op ons gierige overheidssysteem dat maar al te graag opkomt voor dieren in nood, maar zieke kindjes laat creperen - en dat ten koste van hun hardwerkende moeders! Zou John Bull nu eindelijk zijn lesje geleerd hebben?

 

En dat is nog niet alles! Ontdek zelf de gedichten/tijdschriftcovers door op één van de onderstaande afbeeldingen te klikken:

Votes for Women (22/01/1915)

Votes for Women (25/06/1915)

Votes for Women (23/07/1915)

Votes for Women (12/03/1915)

Een voort-durende strijd

Helaas... Helaas... Helaas... Ondanks de vrijmoedige pogingen van mijn goede vriendin May en tal van andere vrouwen, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten, zijn we er tot op heden nog steeds niet in geslaagd om op gelijke voet te komen als mannen. Eén ding weet ik echter zeker: we zullen de moed nooit opgeven en blijven vechten voor onze rechten! En op een dag... op een dag is ook onze stem van tel!

Wil je graag meer over mijn verhaal te weten komen? Scroll dan door deze interactieve tool of navigeer naar één van de pagina's die je in de rechterbovenhoek terug kan vinden. Daar krijg je meer uitleg over de belangrijkste figuren en documenten in de Britse en Amerikaanse vrouwenstrijd, en over de rol van poëzie en spotprenten in de sufragettebewegingen.

 

Deze webpagina berust op een creatieve verwerking van historische gegevens
(maker: Lander Kesteloot)