Irene Rutherford McLeod

๐Ÿ“œ
Je bent me gevolgd!

RP lijkt verwonderd. Je ziet een stuk van het velletje papier om de hoek van een kast krullen. De kast is volgestouwd met dozen waar telkens weer een etiket met het opschrift Votes for Women gevolgd door een reeks cijfers op staat.

๐Ÿ“œ
Het kan niet anders dan dat een gedicht over parenthood zich vroeg of laat vragen gaat stellen over afkomst. Was jij ook onzeker of Irene Rutherford McLeod wel echt Irene M'Leod is? Welcome to the club.

๐Ÿ“œ
Deze video's bekijk ik als ik eens goed wil lachen. Had je ze ook al gevonden?

๐Ÿ“œ
Ze bewijzen nog maar eens: wat een interpretatie wel niet met een tekst kan doen. Ik kan niet wachten om te horen wat jij van me maakt. Maar ik wil alle macht nog niet aan jou geven.

RP tikt uitnodigend op een van de dozen. Je wandelt ernaartoe, doet de doos open, en neemt er de Votes for Women van 10 april 1914 uit.

๐Ÿ“œ
Oké, genoeg naar andere gedichten gekeken. Back to me now.

RP duikt een andere doos in die openstond. Even het geluid van papier dat over elkaar schuift, dan is het weer stil. Je schudt je hoofd bij de rare streken van dit jaloers stukje gekreukte geschiedenis, maar bent ook geïntrigeerd. Je neemt de doos uit de kast en brengt hem naar de tafel van daarnet. Als je de inhoud van de doos inspecteert, lijkt RP nergens te bespeuren. Je haalt je schouders theatraal op (voor het geval dat dekselse velletje vergeeld papier je in een hoekje zit te bespieden) en legt de editie uit de doos op tafel: het is die van 15 mei 1914. Je doorbladert hem aandachtig, op zoek naar sporen van RP.

Even lijkt het hopeloos, dan staart de realiteit je lachend aan: RP heeft zich netjes teruggelegd op de plaats waaruit het gedicht oorspronkelijk was verdwenen! Daar, in het midden van pagina 2.

๐Ÿ“œ
Als je me kan vertellen welk wetsvoorstel in deze editie uitvoerig wordt besproken, dan vertel ik mijn verhaal verder.

Vul om verder te gaan de link https://www.omeka.ugent.be/periodicalpoetry/s/woordenendaden/page/ aan met een controversieel wetsvoorstel dat zowel in een Schotse als Ierse versie wordt vermeld. Het gaat om twee woorden, met een streepje ertussen in de link.
[Als het je echt niet lukt, selecteer dan deze zwarte tekst voor het antwoord: https://www.omeka.ugent.be/periodicalpoetry/s/woordenendaden/page/home-rule]