Opgericht in 1889 door o.a. Henri La Fontaine. Belgische pacifistische organisatie die betrokken is bij de Universele Vredescongressen en later deel is van de Union Internationale des Sociétés de la Paix.
Opgericht op het derde Universele Vredescongres in 1891 in Rome. De organisatie verenigt verschillende nationale vredesorganisaties die vanaf 1889 een serie vredescongressen houden. Een permanent bureau wordt opgericht in Bern: het Bureau international permanent de la paix.
Opgericht in 1873 in Gent door o.a. Gustave Rolin-Jaequemyns, François Laurent en Emile de Laveleye. Dit internationaal genootschap van rechtsgeleerden en politici streeft ernaar om de principes van het internationale recht te formuleren. In 1904 ontvangt de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede.
Opgericht op 21 juli 1889 in Parijs als de opvolger van de Eerste Internationale. De Tweede Internationale is een koepelorganisatie van socialistische partijen en organisaties in Europa, Japan en Amerika. Na een reeks congressen valt de organisatie uit elkaar door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog.
Opgericht in 1909 door de Oostenrijkse socioloog Rudolf Broda. Het Institut International pour la Diffusion des Expériences Sociales publiceert tijdschriften in Parijs, Berlijn en Londen. De ambitie is om sociaal-wetenschappelijke expertise te verspreiden en intellectuele samenwerking te bevorderen rond thema's zoals feminisme, internationalisme en pacifisme. Het Institut verbindt zo een netwerk van sociale hervormers en lokale organisaties doorheen Europa.
Een politieke beweging binnen de Belgische Socialistische Partij die in 1901 werd opgericht. Het centrale thema van de organisatie was het stemrecht voor vrouwen.
Nationale organisatie die ernaar streeft om het onderwijs in België te verbeteren en verruimen. Haar verschillende lokale afdelingen stimuleren het openbaar onderwijs door o.a. volksbibliotheken op te richten, volksvoordrachten te organiseren of avond- en zondagsscholen te voorzien voor meisjes en arbeiders.
De Association pour le Progrès des Sciences Sociales (APSS) was een internationale beweging die maatschappelijke vooruitgang nastreefde door de studie van sociale wetenschappen. Tussen 1862 en 1865 organiseerde ze vier congressen waarin vrije discussie centraal stond. De APSS bouwde daarbij voort op universalistische Verlichtingsidealen. Zowel liberale ideeën als technische kennis en wetenschappelijke bevindingen stonden daarbij centraal.