Zaak 31 (1931, Antwerpen)

(Ella Demarest)

B.P. verwondde zijn vrouw,  zijn schoonmoeder en schoonzus met messteken toen hij, na een bezoek aan de herberg, onverwachts de woning van zijn schoonmoeder in de Grote Pieter Potstraat te Antwerpen betrad. B.P en zijn vrouw, Y.S., hadden 8 maanden voor deze confrontatie besloten van elkaar te scheiden. Y.S. was na de scheiding gaan inwonen bij haar moeder in de Grote Pieter Potstraat nr. 4. 

Het appartement van de moeder, M.M., bevond zich op de eerste verdieping van het huis. De foto van de gevel (foto 3) doet vermoeden dat de onderste verdieping gebruikt werd voor een commerciële aangelegenheid zoals een kleine kruidenierswinkel. Tussen de eerste en tweede verdieping is een beschilderde, houten strook geplaatst waarop ‘Comptoir Margarinie’  te lezen staat. Er is dus een grote kans dat er in het winkeltje regelmatig boter over de toonbank ging. 

Ruimtelijke indeling 

De voordeur en de daarop aansluitende trap bevinden zich aan de uiterst linkerzijde van de sobere gevel. Op de eerste verdieping zijn er twee deuren aan het trapportaal die toegang geven tot de woning van M.M. De deur recht tegenover de trap komt uit op de slaapkamer van de broer van Y.S. Rechts van de trap bevindt zich de deur naar de centrale kamer die fungeert als eet- en woonkamer en keuken. In de woonkamer geven twee ramen uit op de straat.  Achter de linkerzijde van de centrale woonkamer liggen er nog twee slaapkamers die via de grote witte deur bereikbaar zijn.  

'Panoramische reconstructie'

De multifunctionele woonkamer heeft een sobere plankenvloer die een ietwat vuile indruk geeft. Het behangpapier aan de muren heeft een floraal motief in een ruitvormige patroon.  Dit gestileerd bloempatroon is typerend voor de jaren 30. 

Op foto 1 zien we duidelijk dat de fotograaf een poging deed om de woon- en eetkamer overzichtelijk voor te stellen door de 2 foto’s van de kamer te laten aansluiten op elkaar. Deze ‘panoramische reconstructie’ maakt duidelijk dat de rechterzijde van de woonkamer meer opgevat werd als eetplaats en ontspanningsruimte. De houten tafel met wit tafelblad en de houten stoelen wijzen op het eetkamer-gedeelte, de grammofoon met hoorn en de fauteuil tussen de twee ramen op de ontspanning. Op de meest linkse foto is er een Leuvense stoof en buffetkast te zien waarop keukengerei en serviesgoed ligt, deze kant van de kamer fungeert dus vooral als keuken.

Aan de muren hangen heel wat kaders met familiefoto’s en reproducties van kunstwerken. Dankzij het portret helemaal rechts, het portret van M.M, kon B.P. achterhalen waar zijn vrouw verbleef. Dit portret is namelijk ook zichtbaar vanop de straatkant (zie foto 3). 

Beelden plaats delict

Referentiebeelden

Case op de kaart