Zaak 17 (1937, Zelzate)

(Zoë De Bock)

De moordpoging die in 1937 van café "De Blauwe Donau" een locus delicti maakte, zorgde via forensische zwart-witfotografie voor een interessante blik in het interieur van dit café. Het rijhuis te Zelzate, dat in 1978 plaats moest maken voor een nieuw pand, werd uitgebaat door een gehuwd koppel dat wellicht woonde op de twee verdiepingen boven het café, waarboven zich nog een zolder bevond. Het pand was 4,5 m breed en minstens 8,5 m diep, met een koertje aan de rechterachterkant. 

 

 

 

Enkele typische kenmerken van het Vlaamse volkscafé komen terug in het interieur van "De Blauwe Donau". De symmetrische plaatsing van de toog tussen twee deuren, één naar een achterkamer (de keuken) en één naar een koertje, met een grote spiegel centraal achter de toog, is daar één van. Ook de aanwezigheid van een vrij hoge donkere houten lambrisering waarin een zitbank is ingewerkt, de donkerhouten binnendeuren met drieledige glaspartij en de art deco hanglampen zijn veelvoorkomend. De veelkleurige tegelvloeren, in het geval van "De Blauwe Donau" een keramische imitatiemozaïekvloer, waren eveneens een vaste waarde in menig café-interieur, net zoals de Thonet stoelen en de eenvoudige, smalle houten tafels.  Tot slot hingen verspreid over de ruimte verschillende reclameborden en -affiches van Belgische bedrijven en brouwerijen, op, als typische extra kleurelementen in de caféruimte.

De warmtebron van het café, een kolenkachel van de Brusselse gieterij "Les Fonderies Bruxelloises" van het type "Favori" gedecoreerd met art nouveaumotieven, bevond zich vrij centraal in de ruimte met een prominent aanwezige rookafvoerbuis richting het koertje. De flipperkast, mogelijks geproduceerd door het Belgische bedrijf "Tonda-Ball", is voor zijn tijd relatief uniek in het café-interieur, maar kwam bijvoorbeeld wel al voor in de eerste Vlaamse lunaparken. De waarschijnlijk kleurrijke beschildering van de bovenkant van de muren lijkt geïnspireerd te zijn op architecturale en grafische motieven uit de internationale art deco. De combinatie hiervan met meer detaillistische grasmotieven in het midden van de stralenbundel maken van deze muurschildering een waar kind van haar tijd, waar oude en en nieuwe vomentalen zoals art nouvea en art deco zich mengen in het interieur.

Beelden plaats delict

Referentiebeelden

Case op de kaart